Jak nie marnować żywności? Kilka cennych porad
Jak nie marnować żywności? Kilka cennych porad

Kiedyś zdobywanie pożywienia było jednym z kluczowych elementów przetrwania. Dziś problem jest zupełnie inny. Co roku, według danych Banku Żywności, Europa wyrzuca na śmietnik 100 mln ton jedzenia. W przypadku Polski jest to 9 ton, a całego świata – 1,3 mld ton. Te niewyobrażalne ilości marnującego się pokarmu wynikają z wielu rzeczy, m. in. z braku świadomości i niewiedzy. Poniżej kilka cennych porad, w jaki sposób dorzucić przynajmniej jedną, niewielką cegiełkę i ograniczyć marnotrawstwo żywności w naszym gospodarstwie domowym.

Zakupy zgodne z planem

Największym błędem, przyczyniającym się do wyrzucania żywności, jest robienie zakupów bez wcześniejszego zaplanowania. Przy zorganizowanych zakupach pomoże nam kilka prostych czynności:

  • stworzenie listy zakupów – róbmy ją w domu, w miarę możliwości w spokojnej atmosferze;
  • sprawdzamy, co znajduje się w lodówce i zamrażalniku (szczególnie w tym drugim znajdują się produkty, które możemy wykorzystać w przyrządzeniu posiłku);
  • przejrzyj stan tzw. suchych produktów – większość z nich, nawet jeśli postoi trochę dłużej, wciąż zachowuje swoją ważność i wartości odżywcze;
  • listę zakupów stwórz na podstawie posiłków, które planujesz zrobić, najlepiej na kilka dni do przodu.

Planowanie zakupów wymaga nieco zachodu i chwili czasu na przemyślenie tygodniowego menu, jednak niesie za sobą wiele korzyści. Oprócz ograniczenia marnotrawstwa żywności, pozwala również na znaczne oszczędności. Ważnym jest również, aby potraktować kuchnię nie tylko jako miejsce przygotowywania posiłków na bieżąco, ale również mrożenia, magazynowania i wykorzystywania zapasów. Dzięki temu sprawimy, że każdy pokarm dostanie swoje “drugie życie” i nie wyląduje w koszu.

Misja “zakupy”

Nierzadko traktujemy zakupy z przymrużeniem oka, co wiąże się z porą ich robienia, zmęczeniem czy brakiem zaangażowania. Warto jednak przynajmniej na chwilkę wytężyć uwagę i zrobić je sprawnie oraz efektywnie. Podczas zakupów postaraj się sprawdzać daty ważności, nie kupować bez podstaw dużych opakowań (w szczególności nabiału – mleka, jogurtów) oraz dużych ilości owoców czy warzyw, soków, które szybko się psują. Wybieraj opakowania, które pozwalają na zdrowe i bezpieczne przechowywanie produktów, a także towar lepszej jakości.

Podziel się

Kolejnym sposobem, aby walczyć z marnowaniem żywności, jest oddanie jej do Banków Żywności. Warto pamiętać, że żywność przekazana do instytucji powinna być zdatna do spożycia zgodnie z terminem (dostarczona na minimum 2 dni przed mijającym terminem). Banki Żywności przekazują ją najbardziej potrzebującym instytucjom charytatywnym, a te rozdzielają je zgodnie z realizowanymi zadaniami.

Dodaj komentarz