Jak przekazać żywność?

Przekaż żywność do bankuNa całym świecie są miliardy potrzebujących – w tym głodujących ludzi. Choć mamy XXI wiek to i w naszym kraju nie brakuje ludzi, którzy mają tak niski standard życia że zwykła kromka chleba staje się luksusem. Jak działają banki żywności? Jeśli i Ciebie dotyczy ten problem w niniejszym artykule dowiesz się jak otrzymać żywność właśnie z ramienia tej fundacji.

Wszystko zaczęło się w roku ubiegłym 2015 kiedy to w w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa wyszła inicjatywa pomocy ubogim ludziom właśnie w kontekście żywieniowym. Dzięki tej inicjatywie można mieć pewność, że zbierana żywność faktycznie trafi do osób najbardziej potrzebujących – i to w całej Polsce a nie kilku miejscach, gdyż jest to tak wielka akcja. Osoby zgłaszające się do programu będą dostawać wsparcie pod postacią formie paczki z żywnością lub posiłku, gdyż obie opcje są dostępne. A jak to wszystko działa? Po zbiórkach jedzenie trafia w różne miejsca. Na przykład do miejskich jadłodajni czy też domów opieki. Ale nie tylko pomoc żywieniowa jest skierowana również do stowarzyszeń dla rodzin wielodzietnych, świetlic środowiskowych i innych organizacji – czyli wszędzie tam, gdzie można spotkać głodujących, ubogich ludzi, którym to potrzebna jest pomoc.

Paczki, które są przekazywane w ramach akcji są tworzone z różnego rodzaju produktów, w skład których wchodzi między innymi makaron, płatki kukurydziane, mielonka wieprzowa, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, groszek z marchewką i kilka innych – w sumie 13 produktów.

Korzystać z pomocy w ramach Podprogramu 2015 mogą oczywiście osoby najbardziej potrzebujące, a są to te których dochód nie przekracza 813 zł jeśli mówimy o osobie samotnie gospodarującej bądź też nie przekracza 684 zł jeśli mówimy w kontekście osoby w rodzinie.

Musisz zgłosić się w pierwszej kolejności do odpowiadającego terytorialnie Ośrodka Pomocy Społecznej, bo właśnie tam dostaniesz dalsze skierowanie do organizacji lokalnej z ramienia której będziesz mieć dostęp właśnie do takiej formy pomocy.

Jak przechowywana jest żywność

Warto wiedzieć co nieco na temat zasad współpracy z bankami żywności – w tym przede wszystkim wszystkich zasad związanych z kwestią przechowywania żywności. Chodzi o to przede wszystkim, by przekazywana żywność faktycznie nadawała się do spożycia. Nie ma mowy o jakimkolwiek przekroczeniu terminu przydatności. Taka żywność od razu jest eliminowana i zostaje oznaczona jako niezdatna do spożycia. Wyjątkiem jest sytuacja w której to artykuł dostaje atest lub opinię rzeczoznawcy mówiące o tym, że pomimo ustalonego terminu żywność może bez żadnego niebezpieczeństwa być spożywana przez te osoby. Mówimy również o przekazywanie żywności zawsze zgodnie z ustalanym zapotrzebowaniem.

Chodzi też o to, by zadbać zawsze wszędzie w pełni i kompleksowo o naprawdę profesjonalne magazynowanie artykułów żywnościowych. Konieczne jest także bezwzględne przestrzeganie reżimów sanitarnych, gdyż tego wymaga rozsądne podejście do tematu związanego z oferowaną pomocą z ramienia banku żywności. Dlatego bank żywności ma obowiązek pozyskać od każdego Partnera akcji dostęp – chodzi o dostęp do informacji dotyczących zarówno magazynowania jak i samej gospodarki tymi artykułami. Nie ma tutaj miejsca na jakiekolwiek ustępstwa.

I właśnie dlatego wszelki partner banku żywności musi dbać o to, by zagospodarowane artykuły były zawsze i wszędzie przechowywane i przekazywane zgodnie z ich przeznaczeniem, zwłaszcza: kawa, herbata, woda, napojesłodycze i przyprawy. Nie może być tutaj jakiegokolwiek marnotrawstwa – odnosi się to również do transportu a nie tylko do przechowywania otrzymanej żywności. Muszą być spełnione wszystkie wymagania, które to zostały szczegółowo opisane i określone w obowiązujących przepisach prawnych które tyczą się legalnego sposobu przechowywania poszczególnych rodzajów artykułów spożywczych. Ustawy te biorą pod uwagę przede wszystkim kwestie ciągu chłodniczego jeśli mówimy o serach, masłach i wszelkich tego typu podobnych produktach. Pomieszczenia w których będzie magazynowana żywność muszą być suche u czyste. Palety i regały są obowiązkowe.