Pewnie każdej gospodyni domowej zdarzyło się nie raz przesadzić z ilością przygotowanych potraw na święta bądź po prostu ugotować za dużo porcji obiadu. Kiedy najedzony człowiek nie może patrzeć już na jedzenie, a te posiada ograniczony okres świeżości, co zrobić, by nie wyrzucać go do śmietnika? Być może dobrym sposobem będzie podarowanie go tym potrzebującym. Wyjaśniamy co zrobić z nadwyżką żywności i kiedy możemy przekazać ją innym.
Federacja Polskich Banków Żywności
Obecnie w naszym kraju jednocześnie działa aż 31 Banków Żywności, które za zadanie mają gromadzenie wszelkich zapasów żywnościowych, po to, by rozdysponowywać je pomiędzy najbardziej potrzebującymi wsparcia ludźmi. Organizacje te działają non – profit, czyli bez zysku dla siebie, poprzez bezpłatne pozyskiwanie zasobów oraz transport. Pomoc trafia najczęściej do poszczególnych fundacji charytatywnych, które indywidualnie rozdzielają paczki w zależności od lokalizacji oraz stopnia ubóstwa, jednocześnie nie kierując się politycznymi czy światopoglądowymi zasadami. Pozyskana żywność pochodzi najczęściej z miejsc, które produkują ją w nadmiarze, oraz bardzo często, kiedy mówimy o produkcie niehandlowym, czyli takim, w którym wszystkie wartości odżywcze oraz termin ważności zostają zachowane, ale etykieta nie zgadza się wytycznymi fabryki, jest wadliwa. Przechwycenie całej takiej serii produkcyjnej pozwala na stałe zwiększanie zapasów Banków Żywności i co za tym idzie, stałe wsparcie potrzebujących.
Jak Ty możesz pomóc w gromadzeniu żywności?
Banki żywności pracują oczywiście również z konsumentami, poprzez różnego rodzaju zbiórki żywności prowadzone w supermarketach i osiedlowych sklepach. Każdy chętny może także przekazać w dowolnym momencie produkty spożywcze, zasada jest jednak jedna, muszą być nowe, oryginalnie zapakowane, oraz charakteryzować się przedłużonym okresem ważności. Mile widziane będą wszelkiego rodzaju konserwy rybne oraz mięsne, produkty zbożowe takie jak płatki czy muesli, mąka, cukier, mleko, produkty w słoikach, kawa, herbata.
Mimo iż Banki Żywności mają w posiadaniu auta przeznaczone do utrzymania łańcucha chłodniczego, nie ma gwarancji, że żywność trafi do celu świeża, stąd też nie przyjmuje się wyrobów własnych, takich jak gotowy obiad czy przetwory. Tak, więc jeśli mamy do czynienia z nadwyżką przetworzonego już wcześniej jedzenia w gospodarstwie, może warto poszukać potrzebujących w swoim otoczeniu, na przykład podarowanie ciepłego posiłku bezdomnemu, którego spotykamy w okolicy naszego domu. Takie działanie nie tylko zostanie docenione przez drugą osobę, ale również zapobiegnie wyrzuceniu żywności do kosza.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.